't Boerenhuys

Experts in landelijk vastgoed

actualiteit

Nieuwsbrief september 2022: Speciale regelgeving ruil landbouwgrond en wat is het verschil tussen akker en weide

september.jpg

 

Onbebouwde landgoederen ruilen?
(Niet) allemaal gelijk voor de wet

 

Wie onbebouwde landgoederen wil ruilen, zal ontdekken dat er een bijzonder regime van kracht is. De ruil kan overigens alleen als het gaat om oppervlakten van vijf hectare of minder én als de gunstregeling in de akte wordt gevraagd. Het spreekt voor zich dat enkel kavels in aanmerking komen die effectief in een landbouwbedrijf worden gebruikt en waarop geen bouwwerken staan.

 

We onderscheiden drie mogelijke situaties. In de eerste situatie is er een ruil zonder opleg en zonder waardeverschil tussen de kavels. De overeenkomst is in dat geval volledig vrijgesteld van het verkooprecht. Is er een ruil met een opleg of waardeverschil van een vierde van de totale waarde? Dan wordt het verkooprecht van 6 procent geheven op het waardeverschil. Bedraagt het waardeverschil meer dan een vierde van de totale prijs, dan wordt het verkooprecht van 10 procent geheven.

 

  

Zeg geen akkergrond tegen weidegrond

Bij de waardebepaling van landbouwgrond is onze eerste opdracht altijd om een onderscheid te maken tussen akkergrond en weidegrond. Akkergrond is namelijk grond waarop een vrucht geteeld kan worden, terwijl weidegrond puur grasland is waarop dieren grazen of dat gewoon gemaaid wordt. Bij weidegrond kan de waarde bovendien sterk variëren, als deze al dan niet ‘scheurbaar’ is. Dat wil zeggen dat de grond toch geschikt is om als akker te gebruiken, mits bepaalde grondwerken.

 

 

Andere panden in de kijker

Merksplas

Boerderij

Verzorgd over te nemen melkgeitenbedrijf. De recente melkgeitenstal van dit tot in de puntjes verzorgde bedrijf is ingericht voor het houden van ca. 2.000 melkgeiten. Hiernaast zijn ook voldoende …

Meer info
Taxatie agrarisch vastgoed

Taxatie agrarisch vastgoed

In sommige gevallen is het een must om de waarde van je bedrijf of vastgoed te kennen. Het spreekt voor zich dat de taxateur - de persoon die deze waardebepaling uitvoert - hiervoor een grondige kennis over de landbouwsector moet hebben. Bij de ervaren ex

Meer info
Taxatie agrarisch vastgoed

Productierechten

NutriëntenEmissieRechten of NER’s, is de juiste naam. Deze rechten zijn overdraagbaar tussen landbouwers. Maar je mag ze niet te lang laten ‘slapen’, anders verlies je ze deels of volledig.

Meer info

Steeds het nieuwste aanbod in je mailbox?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief