't Boerenhuys

Experts in landelijk vastgoed

actualiteit

Nieuwsbrief oktober 2022: functiewijziging landbouwerswoning en daling landbouwbedrijven

oktober

Verplichte vergunning voor landbouwerswoning die residentiële woning wordt

 

Als een landbouwerswoning een functiewijziging ondergaat én de nieuwe hoofdfunctie geen binding meer heeft met de voorgaande landbouwexploitatie, dan is een vergunning verplicht. Dat is dus het geval als de nieuwe eigenaar – die geen landbouwer is – in de landbouwerswoning wil gaan wonen. Om dat mogelijk te maken is een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen nodig. Meer bepaald gaat het om de zonevreemde functiewijziging van landbouwerswoning naar residentiële woning.

 

Als de bovenstaande functiewijziging toch wordt uitgevoerd zonder vergunning, bega je dus een inbreuk. Bovendien is het niet mogelijk om hiervoor een regularisatie te bekomen. De enige resterende mogelijkheid is dan om de bewoning van het pand (tijdelijk) volledig stop te zetten en alle officiële documenten en abonnementen op te zeggen. Zodoende is de oorspronkelijke toestand hersteld en kan de vergunningsaanvraag alsnog ingediend worden. In de praktijk is dergelijke noodoplossing echter quasi onhaalbaar en dus is de correcte aanvraag uitermate belangrijk.

Aantal landbouwbedrijven daalt elk jaar met twee procent

In Vlaanderen daalt het aantal landbouwbedrijven al tien jaar lang met gemiddeld twee procent. Door die daling heeft slechts 77 procent van de Vlaamse landbouwbedrijven nog steeds een beroepsmatig karakter. Uiteraard kan je zowel voor professioneel als niet-professioneel agrarisch vastgoed op de diensten van ’t Boerenhuys rekenen.

Andere panden in de kijker

Tielt

Landbouwgrond

Dit aanbod betreft een mooie blok akkerland gelegen te Tielt. Oppervlakte: 3 ha 00 a 06 ca Bestemming: Agrarisch gebied, herbevestigd Huidig gebruik: Akker Bodemtype: Matig nat tot matig droog lic…

Meer info
Taxatie agrarisch vastgoed

Taxatie agrarisch vastgoed

In sommige gevallen is het een must om de waarde van je bedrijf of vastgoed te kennen. Het spreekt voor zich dat de taxateur - de persoon die deze waardebepaling uitvoert - hiervoor een grondige kennis over de landbouwsector moet hebben. Bij de ervaren ex

Meer info
Taxatie agrarisch vastgoed

Productierechten

NutriëntenEmissieRechten of NER’s, is de juiste naam. Deze rechten zijn overdraagbaar tussen landbouwers. Maar je mag ze niet te lang laten ‘slapen’, anders verlies je ze deels of volledig.

Meer info

Steeds het nieuwste aanbod in je mailbox?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief