't Boerenhuys

Experts in landelijk vastgoed

actualiteit

Nieuwsbrief maart 2023: de maximale rendabiliteitsoppervlakte en termijn indienen verzamelaanvraag

1-5.jpg

 

Wat betekenen de maximale rendabiliteitsoppervlakten precies?

 

Sinds 1988 bestaat het mechanisme van de ‘maximale rendabiliteitsoppervlakten’ in ons land. Kort samengevat kan je stellen dat deze regel werd ingevoerd om pachters in hoofdberoep te beschermen. Wanneer de pacht wordt opgezegd voor eigen gebruik, kan een vrederechter namelijk nog steeds deze opzeg ongeldig verklaren. Dit is het geval wanneer de totale gebruikte oppervlakte van het landbouwbedrijf boven een bepaalde waarde komt te liggen. Ook bij een uitbreiding die de maximale oppervlakte overschrijdt, kan de opzeg geweigerd worden.

Het idee achter dit mechanisme? Voorkomen dat gezonde familiale bedrijven uit het straatbeeld verdwijnen en overgenomen worden door enorme bedrijven. Belangrijk om weten is weliswaar dat de regel niet automatisch van tel is. De vrederechter dient elke case afzonderlijk te beoordelen.

 

 

Verzamelaanvraag kan nu ingediend worden via het e-loket

Ook dit jaar dien je als land- en tuinbouwer weer je jaarlijkse perceelaangifte in te dienen bij het Departement Landbouw en Visserij. De zogenaamde ‘verzamelaanvraag’ kan sinds 8 maart ingegeven worden in het e-loket landbouw en visserij. Je hebt hiervoor nog de kans tot en met zondag 7 mei. Zijn er moeilijkheden bij jouw aangifte? Het e-loket heet een eigen infolijn die je doorheen het proces gidst.

 

 

Andere panden in de kijker

Lo-Reninge

Hoeve

Dit aanbod betreft een hoeve met meerdere loodsen op 5 ha. Rustig gelegen te Noordschote, een dorpje in hartje Westhoek en een deelgemeente van Lo-Reninge. De hoeve kent een vlotte bereikbaarheid n…

Meer info
Taxatie agrarisch vastgoed

Taxatie agrarisch vastgoed

In sommige gevallen is het een must om de waarde van je bedrijf of vastgoed te kennen. Het spreekt voor zich dat de taxateur - de persoon die deze waardebepaling uitvoert - hiervoor een grondige kennis over de landbouwsector moet hebben. Bij de ervaren ex

Meer info
Taxatie agrarisch vastgoed

Productierechten

NutriëntenEmissieRechten of NER’s, is de juiste naam. Deze rechten zijn overdraagbaar tussen landbouwers. Maar je mag ze niet te lang laten ‘slapen’, anders verlies je ze deels of volledig.

Meer info

Steeds het nieuwste aanbod in je mailbox?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief