't Boerenhuys

Experts in landelijk vastgoed

actualiteit

Nieuwsbrief juli 2023: VLIF wetgeving en Ner-boetes

1-8.jpg

  

De nieuwe VLIF-wetgeving voor jou doorgelicht

 

De nieuwe wetgeving van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF), die geldt voor de periode 2023-2027, is eindelijk bekend. Er zijn enkele nieuwe elementen én interessante subsidiemogelijkheden voor land- en tuinbouwers. De algemene voorwaarden om in aanmerking te komen, zijn bijvoorbeeld fors vereenvoudigd. Voortaan komen ook land- en tuinbouwers in aanmerking. Daarnaast zal het VLIF vanaf nu de algemene verstrengde definitie voor GLB-actieve landbouwer hanteren.

De klassieke investeringssteun, met percentages van 15 tot 50 procent, blijven bestaan en kunnen aangevuld worden met bepaalde claims. Ook zijn er geen beperkingen meer op het aantal aanvragen per jaar. Zo kan je voortaan dus elk kwartaal een aanvraag of herkansing indienen voor één of meerdere investeringscodes op de lijst. Nog een wijziging is dat de steunaanvraag pas ingediend kan worden als er al een omgevingsvergunning beschikbaar is, toch als dit nodig is voor de investering. Je dient de vergunning mee op te laden als bijlage in het e-loket.

Investeringen die de emissie van ammoniak verlagen, kunnen voortaan ook op ondersteuning rekenen. Dit is volledig nieuw bij het VLIF. Nog een nieuwtje is het feit dat er niet alleen bij overnames steunmaatregen mogelijk zijn, maar eveneens bij de opstart van een nieuw bedrijf. Benieuwd naar de steunmogelijkheden voor jouw bedrijf en de concrete bedragen? Neem dan zeker contact op met ’t Boerenhuys voor de nodige ondersteuning.

 

 

Wist-je-datje: NER-boete kan kwijtgescholden worden

Beschik je dit jaar over voldoende nutriëntenemissierechten (NER) voor het huidige jaar én om je tekort van vorig jaar aan te vullen? Dan kan je NER-boete volledig kwijtgescholden worden. Indien je jouw NER wil laten berekenen door ’t Boerenhuys wacht je best niet langer. De aanvraag voor een compensatie moet namelijk voor 22 juli ingediend worden.

 

 

Andere panden in de kijker

Aalter

Landbouwgrond

Deze blok landbouwgrond wordt te koop aangeboden in Aalter. Het betreft akkerland met een oppervlakte van 4ha 89a 19ca. Kenmerken landbouwgrond: Oppervlakte: 4ha 89a 19ca Bestemming: Agrarisc…

Meer info
Taxatie agrarisch vastgoed

Taxatie agrarisch vastgoed

In sommige gevallen is het een must om de waarde van je bedrijf of vastgoed te kennen. Het spreekt voor zich dat de taxateur - de persoon die deze waardebepaling uitvoert - hiervoor een grondige kennis over de landbouwsector moet hebben. Bij de ervaren ex

Meer info
Taxatie agrarisch vastgoed

Productierechten

NutriëntenEmissieRechten of NER’s, is de juiste naam. Deze rechten zijn overdraagbaar tussen landbouwers. Maar je mag ze niet te lang laten ‘slapen’, anders verlies je ze deels of volledig.

Meer info

Steeds het nieuwste aanbod in je mailbox?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief