't Boerenhuys

Experts in landelijk vastgoed

actualiteit

Nieuwsbrief september 2023: Uitkoopregeling varkensector en voorkeur- en voorkooprecht

a.jpg

 

Uitkoopregeling voor varkensboeren sterk versoepeld

 

De krijtlijnen waren eerder al uitgetekend door de Vlaamse Regering, nu is het ook officieel. De uitkoopregeling voor varkensboeren wordt sterk versoepeld. De drempel van de impactscore daalt namelijk van 0,5 procent naar 0,025 procent. Concreet betekent dat 4 op de 5 Vlaamse varkenshouders voortaan in aanmerking komt voor de uitkoopregeling.

De versoepeling komt er na de matige respons van de varkensboeren die eerst in aanmerking kwamen voor de steunregel. Slechts 236 van de 980 boeren hadden ingetekend. Nu er enkele duizenden extra varkensboeren aanspraak maken op de regel, hoopt men die cijfers snel te zien stijgen.

  

Voorkooprecht en voorkeursrecht zijn geen synoniemen

Eenmaal het bod om jouw gedroomde pand aanvaard is, heb je nog een behoorlijke administratieve weg te gaan. Termen die je daarbij kan ontdekken zijn het voorkeursrecht en voorkooprecht. En dat zijn geen synoniemen, voor alle duidelijkheid.

Bij het voorkeursrecht is er nog geen verkoopovereenkomst, maar verbindt de verkoper er zich wel toe om eerst te onderhandelen met de begunstigde als het tot een verkoop komt. Komen zij niet tot een deal, dan kan de eigenaar alsnog aan een derde partij verkopen.

Voorkooprecht betekent dan weer dat iemand voorrang heeft om een eigendom te kopen. Is er een koper gevonden, dan kan iemand met voorkooprecht sowieso aan dezelfde voorwaarden de plaats van de koper innemen. In landbouwgebied komt dit bovengemiddeld vaak voor, namelijk wanneer een pachter voorkooprecht heeft op de landbouwgrond die hij pacht.

 

 

Andere panden in de kijker

Hooglede

Landbouwgrond

Dit aanbod betreft een perceel weide gelegen te Hooglede: Oppervlakte: 20a 90ca Bestemming: Agrarisch gebied Huidig gebruik: Weide Bodemtype: Zeer natte klei/ matig nat leem Watertoets: D (middelg…

Meer info
Taxatie agrarisch vastgoed

Taxatie agrarisch vastgoed

In sommige gevallen is het een must om de waarde van je bedrijf of vastgoed te kennen. Het spreekt voor zich dat de taxateur - de persoon die deze waardebepaling uitvoert - hiervoor een grondige kennis over de landbouwsector moet hebben. Bij de ervaren ex

Meer info
Taxatie agrarisch vastgoed

Productierechten

NutriëntenEmissieRechten of NER’s, is de juiste naam. Deze rechten zijn overdraagbaar tussen landbouwers. Maar je mag ze niet te lang laten ‘slapen’, anders verlies je ze deels of volledig.

Meer info

Steeds het nieuwste aanbod in je mailbox?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief