't Boerenhuys

Experts in landelijk vastgoed

Pacht landbouwgrond

Reken op een expert voor de pacht van landbouwgrond

Bij de pacht van landbouwgrond zijn verschillende keuzes te maken en moet je diverse aspecten in overweging nemen. Hierbij is namelijk de pachtwet voor landbouwgrond van toepassing. Eerst beslis je wat de lengte van de pacht van de landbouwgrond zal worden. De minimale duur van een pachtovereenkomst is 9 jaar, maar je kan ook kiezen voor een pachtperiode van 18 of 27 jaar.

Bij ieder van deze pachttermijnen komt de pachtovereenkomst na het verstreken van de termijn niet automatisch ten einde, er is altijd opzegging vereist. Pachtovereenkomsten met een lengte vanaf 18 jaar worden ook wel ‘lange pachtovereenkomsten' genoemd. Naast deze regulieren pachtvormen met verschillende termijnen, zijn er ook diverse alternatieve pachtvormen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Seizoenspacht: de pacht van landbouwgrond voor de duur van één seizoen. Deze vorm van pacht valt niet onder de pachtwet voor landbouwgrond en kent uiteraard een maximale pachtduur van één jaar. De voorbereidende werkzaamheden zijn hierbij voor rekening van de verpachter.
  • Loopbaanpacht: de pacht wordt overeengekomen voor een periode tot aan het 65ste levensjaar van de pachter. De maximale leeftijd van de pachter bij het afsluiten van de pachtovereenkomst is 38 jaar. Bij loopbaanpacht is geen opzegging vereist aan het einde van de pachtperiode.

Benieuwd naar de prijs voor de pacht van landbouwgrond? Of wil je een voorbeeld van een pachtcontract voor landbouwgrond inkijken? Als experts in de pachtwet regelgeving helpen we je bij 't Boerenhuys graag verder. Ook voor een concrete berekening van de erfpacht bij landbouwgrond kan je steeds bij ons terecht. 

Wil je daarentegen meer weten over de prijs van landbouwgrond? Lees dan zeker verder op onze website.

Pacht landbouwgrond

Pachtprijzen van landbouwgrond

De pachtprijzen van landbouwgrond zijn vastgesteld in de pachtwetregelgeving. De wettelijke pachtprijzen voor landbouwgrond worden ook wel ‘pachtcoëfficiënten’ genoemd en worden iedere twee jaar opnieuw bepaald. Het is dus niet toegestaan om met de pacht van landbouwgrond van deze prijzen af te wijken. De pachtprijzen variëren bijvoorbeeld ook tussen de verschillende provincies. Zo worden er in Oost-Vlaanderen andere pachtprijzen gehanteerd dan in West-Vlaanderen. De afgelopen jaren laten de pachtprijzen in België een stijgende trend zien.

Bij erfpacht is de pachtwet voor landbouwgrond overigens niet van toepassing. Voor erfpachtovereenkomsten geldt een minimumtermijn van 27 jaar. Erfpacht is een aantrekkelijke pachtmethode en vormt een uitstekend uitgangspunt voor een langdurige samenwerking tussen een investeerder en een landbouwer, die zowel voor de investeerder als de landbouwer van de grond veel flexibiliteit en zekerheden biedt.

Juristen van 't Boerenhuys geven advies

De juristen van ’t Boerenhuys adviseren en bemiddelen graag wanneer je vragen hebt met betrekking tot de pacht van landbouwgrond. Je kan bij ons onder andere terecht voor de volgende zaken:

 Heb je nog vragen over pachtovereenkomsten, de pachtwet of wil je ander advies van de experts bij 't Boerenhuys? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder. 

Steeds het nieuwste aanbod in je mailbox?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bekijk het aanbod

Neem een kijkje in ons aanbod panden en kijk zeker ook eens wat we al verkochten.

Meer info