't Boerenhuys

Experts in landelijk vastgoed

Het vernieuwde erfpachtrecht voor jou doorgelicht

Het vernieuwde erfpachtrecht voor jou doorgelicht

Sinds het vernieuwde goederenrecht in 2020 is er ook rond het erfpachtrecht aardig wat gewijzigd. Wij vertellen je graag wat erfpacht precies inhoudt, hoe de registratierechten bij erfpacht werken en wat jouw mogelijkheden zijn.

Wat is erfpacht precies?

Erfpacht betekent dat je als landbouwer eigenaar bent van het zogenaamde erfpachtrecht. Je kan de grond dan (minstens) 15 jaar gebruiken, mits een jaarlijkse gebruiksvergoeding. Deze vergoeding is in de vernieuwde erfpachtwet overigens niet meer verplicht. Zo werd er vroeger soms met een symbolische vergoeding van 1 euro gewerkt, wat nu niet meer nodig is. Vroeger bedroeg de termijn minstens 27 jaar, maar dit werd eveneens aangepast in de nieuwe versie van het goederenrecht.

Aangezien je de landbouwgronden niet zelf hoeft aan te kopen, heb je meer middelen vrij om te investeren in je landbouwbedrijf. Wel geldt er een ruime herstellingsplicht op het domein. Daarnaast heb je volgens het erfpachtrecht het volle genot van de grond en kan je dus ook verbouwingswerken uitvoeren zonder dat daarvoor toestemming nodig is. Het principe is dat de waarde van het onroerend goed niet verminderd mag worden, tenzij ten gevolge van gebruikelijke slijtage.

Registratierechten erfpacht

Bij erfpacht liggen de registratierechten lager dan normaal het geval is, omdat je het grondaandeel niet hebt aangekocht. Concreet gaat het om 2% op de jaarlijkse erfpachtvergoeding. De jaarlijkse pacht is overigens fiscaal aftrekbaar via je personenbelasting.

Bij het einde van de erfpacht verlies je als erfpachter het genot van het pand en de grond, ook als eventueel zelf gebouwen hebt gefinancierd. Hiervoor kan een vergoeding worden opgenomen in de erfpachtovereenkomst. De maximale duur van een erfpachtovereenkomst is 99 jaar en kan tijdens de lopende overeenkomst verlengd worden. Ook is het erfpacht overdraagbaar op de kinderen.

Gaat het om een bestemming voor het openbaar domein, dan kan het erfpachtrecht zelfs eeuwig van kracht zijn.

Mogelijkheden van het erfpachtrecht

Wie wil investeren in vastgoed, kan in veel gevallen een beroep doen op het erfpachtrecht. Je investering is dan namelijk een stuk lager, omdat je de grond bij het (tweede) verblijf niet hoeft aan te kopen. Weliswaar is het zo dat er aanzienlijk minder mogelijkheden op de markt zijn en dat een erfpachtovereenkomst vooral in de landbouwsector vaak wordt gesloten.

Benieuwd of een erfpachtovereenkomst interessant is voor jouw investering? Nog vragen over de registratierechten bij erfpacht of andere vragen over de erfpachtwet? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de experts van ’t Boerenhuys.

 

Aanverwant:

Erfpachtrecht

Steeds het nieuwste aanbod in je mailbox?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bekijk het aanbod

Neem een kijkje in ons aanbod panden en kijk zeker ook eens wat we al verkochten.

Meer info